Geen categorie

Zonnepanelen dakscan, ook voor jouw huis

Met een zonnepanelen dakscan, een handige online tool, kun je tegenwoordig binnen een paar minuten te weten komen of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Toch zijn niet alle dakscans even betrouwbaar en leveren ze ook niet altijd dezelfde uitkomst op. Als jouw dak volgens een dakscan ongeschikt zou zijn, moet je dat niet zomaar aannemen. Bijna elk dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Mocht dat echt niet het geval zijn, dan bestaan er alternatieven, bijvoorbeeld zonnepanelen die in muren verwerkt kunnen worden. Gebruik zo’n dakscan dan ook puur als indicatie en neem, indien je dak ongeschikt zou zijn, contact op met een specialist. Een goed startpunt is Zonatlas. Deze dakscan neemt, behalve de hellingshoek en de hoeveelheid schaduw die op je dak valt, ook alle andere relevante factoren mee.

Wat laat een dakscan niet zien?

Er zijn een aantal basisvereisten om überhaupt zonnepanelen te kunnen plaatsen. Allereerst moet het jouw dak zijn. Ben je bijvoorbeeld huurder, dan kun je niet zomaar zonnepanelen gaan plaatsen. Daarnaast moet het dak sterk genoeg zijn om de constructie te dragen en mag geen asbest bevatten. Wanneer je in een monument of in een beschermde stads- of dorpsgezicht woont kunnen er voorwaarden aan het plaatsen van zonnepanelen worden gesteld. Onzichtbare dakpannen met zonnecellen kunnen een uitkomst bieden bij een monumentaal pand.

Hoeveel panelen op mijn dak?

In de praktijk blijkt dat het aantal panelen onder andere afhangt van het type paneel. Ook kan de indeling aangepast worden om je dak een betere uitstraling te geven. Door op papier een legplan te maken, krijg je een beeld hoe het eruit gaat zien. Wil je het hele dak vol hebben met panelen? Daarvoor bestaan zogenaamde dummy panelen. Deze panelen leveren geen stroom maar vullen lege plekken op. Ze zijn in allerlei vormen verkrijgbaar. Uiteindelijk zijn het de hellingshoek en de richting van je dak die de opbrengst bepalen. Je kunt het rendement van zonnepanelen verhogen door ze te combineren met een groen dak. Door de groenbedekking krijgt het dak een lagere temperatuur waardoor het rendement van de zonnepanelen wordt verhoogd.

Het negatieve effect van schaduw

Qua kosteneffectiviteit worden zonnepanelen vaak in serie geschakeld. Het gevolg is dat de in de schaduw liggende panelen minder energie doorgeven waardoor de totale opbrengst minder wordt. Dit negatieve effect van schaduw kun je voorkomen door de panelen waar schaduw op valt uit te laten schakelen of door elk paneel te voorzien van een omvormer.

Soorten zonnepanelen

Het meest efficiënt zijn glas-glas zonnepanelen maar die vallen dan ook in het hoogste prijssegment. De zwarte monokristallijne zonnepanelen zijn iets goedkoper en zijn door hun hogere rendement geschikt voor een klein dakoppervlak. Ze doen het ook goed bij bewolking. De helderblauwe polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper dan de zwarte monokristallijne en geschikt voor een dak waar geen direct zonlicht op valt. Amorfe zonnepanelen leveren de minste energie op maar zijn door de lagere kosten wel een interessante optie als je een groot dak hebt. Ook deze zonnepanelen doen het goed bij weinig licht. Wil je zowel stroom als warm water opwekken? Daarvoor bestaan de zogenaamde hybride zonnepanelen. Deze panelen zijn vooral geschikt voor een beperkt dakoppervlak maar vallen wel in het hoogste prijssegment.

Subsidie?

Het is aan te raden om bij je gemeente te infomeren of er regionale subsidiemogelijkheden bestaan. Zo niet, dan is er nog altijd ‘subsidie’ in de vorm van de btw-teruggave-regeling. Naast het kopen van zonnepanelen, kun je ze ook huren. Voor bijvoorbeeld 10 zonnepanelen betaal je veertig tot zestig euro per maand. Dat klinkt aantrekkelijk maar er zijn ook nadelen aan huren verbonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *